Sociale Medier

 

Nutidens unge har helt fra barnsben med stor begejstring kastet sig ud i internettets virvar af sjov, viden, spil og sociale medier, som en helt naturlig del af deres hverdag. De surfer, chatter, deler billeder, video og til tider deres inderste tanker, de downloader spil, billeder, programmer og musik og skaffer sig al den information, de har brug for. Netop derfor er det også vigtigt, at de ikke alene kender internettets muligheder, men også dets faldgrupper.

God tone og beskyttelse

Som forældre er det vigtigt, at du klæder dit barn ordentlig på til at bruge internettet – herunder både at dit barn ved hvordan han/hun beskytter sig selv, samt opfører sig ordentligt og holder en god tone overfor andre.

Lær dit barn at opfører sig ordentligt ved:

  • At have respekt for andre og ikke skrive grimme ting eller mobbe dem – hverken i private fora, på facebook eller andre sociale medier.
  • At de ikke må dele andres billeder uden tilladelse.
  • At de skal tænke over, hvilke billeder/situationer du ”tagger” andre i.

Og ved ikke:

  • At udlevere navn, telefonnummer adresse.
  • At de ikke må mødes med folk, de har mødt på internettet.
  • At sende billeder af sig selv til fremmede på nettet.
  • At være varsom med, hvilke slags billeder dit barn sender af sig selv til folk de kender (der har desværre været flere ulykkelige historier med mere eller mindre pornografiske billeder, der er blevet sendt rundt blandt unge).
  • At tænke over, hvilke hjemmesider de besøger, og hvad de liker.

Den løbende dialog

Som forældre kan du aldrig fuldstændig kontrollere eller styre, hvilke sider på internettet, som dit barn besøger, og hvad han/hun laver. Dit barn har ret til et privatliv – også på nettet. I stedet for kontrol opfordrer vi derfor til løbende dialog. Snak med dig barn om, hvad han/hun laver, hvilke sider han/hun besøger samt hvilke nye apps han/hun bruger.
I forlængelse heraf så acceptér, at de sociale medier for de unge er et socialt fællesskab. Men hav en åben dialog om, hvordan han/hun fremstiller sig selv på nettet.

Mere information

Ønsker du mere information om internettet og unges adfærd, så anbefaler vi følgende sider: