Ny ungedrevet café i Egedal Kommune

 

En ny café drevet af unge er åbnet i Stenløse Kulturhus. Café, spillested og hyggelige projektlokaler. Det var lige det, der manglede, siger Freya 

Et hvidmalet lidt kedeligt lokale i kælderen i Stenløse Kulturhus har fået nyt liv efter Ung Egedal har sat lokalet i stand med genbrugstræ på væggene og en lille scene bygget af gamle paller. 
Hernede snurrer kaffemaskinen og der bliver serveret alt fra pandekager til humus med brød og pizza, alt afhængig af hvad de unge finder på. Oppe på første sal holder Ung Egedals Projektværksted til med læsesal og projektlokale. Freya Kay på 18 antal år har været med til at indrette lokalerne. 

- Det er super hyggeligt i cafeen, hvor man kan få pulsen helt ned, slappe af efter en lang skoledag og møde venner. Men det er også et sted, hvor man kan tage initiativ til et projekt, man har lyst til at lave, siger Freya. 

Stedet blev lynhurtigt døbt ”Kælderen” af de unge, da den kombinerede cafe og spillested ligger i kælderen og de unge har lavet logo og facebookside til stedet. 

En cafe for alle

Ung Egedal tog i sin tid initiativ til den nye cafe for at give målgruppen fra de ca. 16 år til 25 år en platform til at skabe ungekultur i kommunen. Cafe-lokalet huser den ungedrevne cafe to dage om ugen, men på sigt bliver cafeen og scenen også åben for andre brugere af kulturhuset.

- Vi er i gang med at udvikle cafe-konceptet, så cafeen også kan holde åbent og bruges af andre brugere af kulturhuset og vi glæder os til at følge med i, hvordan de unge går til opgaven, så vi kan bygge videre på det, siger, siger Henriette Nordvig, der er koordinator i kulturhuset. 

Ungekultur skabt af unge 

De unge er i fuld gang med at prøve i praksis, hvad det vil sige at drive en cafe og skabe noget sammen. 

- Der har manglet et sted i Egedal, hvor de unge, som er på vej til at blive voksne, kan mødes og skabe aktiviteter, siger Helene Arnfred, der er projektrådgiver i Ung Egedal. 

Ung Egedals medarbejdere sætter rammerne for stedet, men det er de unge, der skaber indholdet og stedet kan derfor mange forskellige ting.

- Det er både et rart mødested og et sted, hvor unge, der har lyst, kan skabe kultur for andre unge. Når man deltager, udvikler man samtidig en masse forskellige kompetencer, f.eks. at styre cafeen, promote, skabe events og projektstyre, siger Helene Arnfred, der glæder sig til at se, hvordan stedet kommer til at udvikle sig.

De unge bestemmer

Indtil nu har de unge arrangeret pandekagehygge og åbningsevent med mad, singer-songwriters og hygge arrangementer. Derudover bemander og styrer de unge cafeen de to dage om ugen, den holder åbent. 

- Det er super fedt, at vi kan bruge det her sted, hvor man kan prøve en masse forskellige ting af og hvor vi også kan bestemme selv, selvfølgelig altid med muligheden for at blive guidet af Projektværkstedet, siger Freya Kay. 

Kælderens åbningstider
Onsdag: 09:00-22:00
Torsdag: 16:00-22:00

Projektrådgivningens åbningstider
Torsdag: 15:00-17:00