Unge og politikere skaber ny politik

 

En gruppe unge og politikere er i gang med at udvikle Egedals nye Børne- og Ungepolitik i et ligeværdigt og gensidigt arbejdsfællesskab.

- Det er rigtig fedt at opleve, at det man siger, betyder noget, siger Mikkel Kragh Sager, der går i 3. g. på Egedal Gymnasium.

I en projektgruppe med 10 unge og fem politikere har han arbejdet på at skabe en ny Børne- og Ungepolitik helt fra bunden. De unge og politikerne har mødtes tre gange, hvor de har kridtet politikkens grundlæggende værdier op. 

- Vi bliver taget seriøst og det er så fedt, at mærke, at vi rent faktisk gør en forskel, siger Mikkel Kragh Sager. 

Siden 2011 har Byrådet arbejdet målrettet med at inddrage borgerne i skabelsen af politikker og handleplaner, men det er første gang at borgere og politikere arbejder på en sag i et gensidigt og ligeværdigt samarbejde. 

- Jeg kender en del til området og har også to børn derhjemme på 9 og 14 år, men jeg har alligevel haft mange øjenåbnere undervejs, siger formand for Social- og Sundhedsudvalget Vicky Holst Rasmussen (A). 

Det hele menneske

Målet med politikken er at skabe ét værdigrundlag, som skal guide arbejdet med børn og unge gennem hele deres opvækst og til begyndelsen på voksenlivet. 

- Man er jo et helt menneske, fra man bliver født og til den sene ungdom. Politiken skal sikre, at alle arbejder efter det samme værdigrundlag fra vuggestuen, videre i skolen og ud i klubberne, siger Vicky Holst Rasmussen.  

Fællesskabet er for alle 

Som noget nyt skal politikken være for alle børn fra 0-25 år - også børn og unge med særlige behov, som det ellers er sædvane at lave særskilte politikker for. 

- Vi ønsker, at alle børn og unge skal være en del af et fællesskab. Den nye politik skal være et redskab til at arbejde helhedsorienteret med børn og unge og erfaringen har vist os, at det bliver sværere, hvis vi laver særlige politikker til nogle grupper, siger Vicky Holst Rasmussen.

400 stemmer i ny politik 

Projektgruppen med politikere og unge får input til politikken fra alle aldersgrupper samt de medarbejdere, foreninger, pårørende og andre interessenter, der har med børn og unge at gøre. 

- Det er en helt central værdi for os at give en stemme til dem, der ikke selv kan gøre deres stemme gældende, så vi får input fra alle aldersgrupper - også vuggestue- og børnehavebørn, siger formand for Børne- og Skoleudvalget, Carina Buurskov (V). 

Egedals nye Børne- og Ungepolitik forventes at blive godkendt i starten af det nye år, når det nyvalgte Byråd er på plads.